HAM al Port de Vigo amb el Projecte d’innovació Core LNGas
Unitat mòbil HAM Projecte Core LNGas al Port de Vigo
El 23 de novembre HAM va posar en funcionament una unitat mòbil de gas natural liquat (GNL) que subministrarà gas natural al Port de Vigo, per alimentar un generador elèctric que permetrà subministrar energia elèctrica a vaixells ro-ro dins del projecte CORE LNGas Hive, finançat per la Unió Europea mitjançant els fons CEF (Connecting Europe Facility), liderat per Ports de l’Estat i coordinat per ENAGAS. Aquest projecte de subministrament elèctric a vaixells és un dels quatre projectes del Port de Barcelona, englobats dins d’un projecte més gran, amb la participació de la majoria dels ports d’Espanya, que participen en diferents projectes d’innovació amb la finalitat de reduir les emissions de gasos efecte hivernacle.

La unitat mòbil ha estat dissenyada, construïda i posada en marxa per part del Grup HAM. Un dels reptes d’aquest projecte ha estat integrar la instal·lació d’emmagatzematge, gasificació i regulació del GNL dins un contenidor marítim de 40 peus, garantint les mateixes prestacions que qualsevol altra instal·lació terrestre. Aquest projecte permetrà al Port de Vigo reduir les emissions atmosfèriques durant l’estada dels vaixells al port. Es garanteix trànsits més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, sense oblidar que econòmicament també seran més avantatjosos, ja que la unitat mòbil permet la reducció d’emissions generades pels vaixells quan s’autogenera l’electricitat i el gas natural liquat té menys cost.
La inauguració de la unitat mòbil al Port de Vigo ha estat possible gràcies a l’estratègia de Creixement Blau del Port de Vigo, que forma part del Projecte Core LNGas Hive, en què a més participen els ports de Tenerife i Barcelona. Aquest projecte, finançat per la Unió Europea a través dels fons Connecting Europe Facility (CEF) i liderat pels Ports de l’Estat, coordinats a través d’Enagas, es va posar en marxa l’any 2014 i compta amb un pressupost que supera els 2.200.000 euros, que tenen per objectiu aconseguir una reducció de les emissions dels vaixells durant el període que es troben al port, gràcies al desenvolupament d’una cadena logística integrada, segura i eficient que utilitzi com a combustible el gas natural liquat ( GNL) dins del transport, especialment marítim, a la Península Ibèrica.
La presentació va reunir al Port de Vigo la Conselleira do Mar, Rosa Quintana; el president de l’Autoritat Portuària de Vigo, Enrique César López Veiga; la directora de l’oficina de Vapores Suardiaz –agent consignatari del Grup Suardiaz–, Romina Fernández; el director del Departament d’Energia i Planificació de l’Institut Enerxètic de Galícia (INEGA), Emérito Freire; el cap del Departament de Tecnologia d’Infraestructures de Ports de l’Estat, José Damián Maldonado; i el Director General d’Enagás Emprend i coordinador del projecte, Fernando Impost; entre d’altres.
Albert Casasin, en representació del Departament d’Enginyeria de Grup HAM, es va encarregar d’explicar als assistents les característiques bàsiques del contenidor, així com el funcionament. La posada en marxa d’aquesta unitat mòbil permetrà una reducció de fins a un 85% dels nivells d’òxids de nitrogen, així com eliminar totes les partícules i els òxids de sofre.
El projecte Core LNGas hive, va posar en funcionament, l’any passat, una unitat mòbil per subministrar gas al Port de Barcelona a un generador elèctric, per alimentar els vaixells amarrats. El projecte continuarà en els mesos següents al port de Tenerife amb la presència de HAM.